EMIS Matura Eksterna matura OŠ Kantona Sarajevo

Proširenje matičnih podataka učenika koji dolaze iz drugih kantona

9. juni 2014 15:15 by Mersida Karačić in Matura, UTIC

Obavještavaju se sve osnovne škole u kojima se za polaganje eksterne mature prijavljuju učenici iz drugih kantona da je dana 09.06.2014. implementirana nova funkcionalnost sistema za podršku upravljanju provođenja eksterne mature osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.

Nova funkcionalnost se odnosi na proširenje matičnih podataka učenika koji dolaze iz drugih kantona ili inostranstva, pri čemu je implementirano novo polje – završeni razred osnovne škole iz koje dolazi učenik. Ta nova funkcionalnost je važna obzirom da se u Uvjerenju o položenoj maturi  navodi razred kojeg je učenik završio kao završni u osnovnoj školi.

U cilju ubrzanja ažuriranja ovih podataka, Univerzitetski tele-informatički centar UTIC  je programski ažurirao razrede učenika iz drugih kantona koji su do sada uneseni u sistem brojkom 9.

To znači da je potrebno da EMIS odgovorne osobe ažuriraju samo one učenike iz drugih kantona koji polažu eksternu maturu u kantonu Sarajevo, a koji su  završili osmogodišnju osnovnu školu (8. razred). Za te učenike je potrebno da, kroz listu učenika iz drugih kantona, otvore matične kartone svakog takvog učenika, kliknu na opciju pod nazivom ''Promijeni matične podatke'' u izborniku i unesu razred koji su završili. Važno je napomenuti da se razred koji su ti učenici  završili unese brojčano – u ovom slučaju 8 (odnosno da se postojeći razred promijeni sa brojke 9 na brojku 8).

Potrebno je posebnu pažnju obratiti da se svi učenici iz drugih kantona koji su završili osmogodišnju školu (8. razred) što prije ažuriraju na gore opisani način kroz sistem EMIS matura. Razred kojeg su učenici završili je za učenike iz drugih kantona obavezno polje. Drugim riječima mora se unijeti brojčano ili 8 ili 9.

Dodaj komentar